Logo Beleef Princenhage

Bijen (houden) en biodiversiteit

Naar aanleiding van het feit dat 100 jaar geleden de bijenhoudersvereniging werd opgericht is in het Princenhaags museum een bijzonder tentoonstelling ingericht.

Meer informatie

foto van bijen

100 jaar Bijenhoudersvereniging de Haghe

Naar aanleiding van het feit dat 100 jaar geleden (op 27 april 1925) de bijenhoudersvereniging de Haghe werd opgericht is in het Princenhaags museum in het tweede kwartaal van 2025 een bijzonder tentoonstelling ingericht.

In het begin van de 20e eeuw ontstonden er land- en tuinbouworganisaties in de regio. Meestal onder de paraplu van de Noord Brabantse Christelijke Boerenbond, de NCB.
In 1925 ontstonden in de regio twee bijenhouders verenigingen. Zij waren onderdeel van de NCB en zijn later verenigd in de Bond van Bijenhouders van de NCB. In Princenhage dus op 27 april 1925. In Prinsenbeek in december 1925.

Rond dezelfde tijd ontstonden er diverse bijenhouders verenigingen in de Baronie van Breda en elders. Bijen werden veelal gehuisvest in zelfgemaakte korven van het roggestro dat men zelf teelde.

Belangrijkste nut /noodzaak was de bestuiving van de gewassen, m.n. framboos, rode bes en aardbei. Bijenhouden was (en is) een belangrijk onderdeel van de land- en tuinbouw. Daarbij leverden de bijen de kostbare zoetstof “honing” op en voor het gebruik van stearine natuurlijk de bijeenwas voor het maken van kaarsen.

Van belangrijk nevenberoep is de bijenhouderij gegroeid naar een natuurhobby. De bijenhouders organisatie, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de NBV, adopteert de term “biodiversiteit ”als belangrijk beleidsuitgangspunt.

Waar halen onze huisdieren, de honingbijen, hun voedsel vandaan? Uit onze leefomgeving waaruit ook andere insecten, waaronder wilde bijen, hun voedsel moeten halen. Moderne bijenhouders zijn zich ervan bewust dat het beschermen en bevorderen van de biodiversiteit een taak / opdracht is die met name bij imkers ligt. Imkers werken veel samen met anderen die hetzelfde doel nastreven.

Er is dus in de afgelopen 100 jaar veel veranderd in het bijenhouden. De bijenhouders hebben zich ontwikkeld tot “biodiversiteit-beschermers” en van samen werkers met andere “werkers aan een betere leefomgeving”.
Op initiatief van het Bredaas Bijenhouders-collectief wordt samen met Natuurplein de Baronie, de KNNV, stichting Stad in een park, IVN, Breda Groen, Begraafplaats Zuylen, Plukroute Princenhage en enkele particuliere initiatieven, inzicht gegeven wat bijen doen voor onze biodiversiteit.

Mandy van Elzen laat zien hoe je op kunstzinnige wijze stadsplanten vorm kunt geven en Tamara Muller heeft van bijenkasten een bijzonder verhaal gemaakt.

Naast de tentoonstelling bieden we ook een parallel programma aan.
• er wordt een drietal lezingen georganiseerd
• een filmavond
• en een aantal wandelingen (door IVN, Plukroute Princenhage en Begraafplaats Zuylen).
Voor data kijk op onze website of haal de flyer op in het museum.

Tegelijkertijd is er bij onze collega’s in Prinsenbeek, Museum de Rijf, rondom hetzelfde thema ook een tentoonstelling. Zij zullen onder meer de erfgoedkant, dus de geschiedenis belichten van 100 jaar bijenhoudersverenging Haghe. Voor het eerst werken we in beide musea samen aan een tentoonstelling die zijn oorsprong kent in de voormalige Gemeente Princenhage.

Onze tentoonstelling wordt op zaterdag 5 april om 15.00 uur geopend door Burgemeester Paul Depla van de Gemeente Breda.

Verder open op zondag: 6 – 13 en 27 april, 4 – 11 – 18 en 25 mei, 1 – 15 en 22 juni 2025
Open van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Museum de Rijf in Prinsenbeek is open op 11 mei en 1 juni van 13.30 t/m 16.30 uur.

Meer informatie over Bijen (houden) en biodiversiteit

https://beleefprincenhage.nl/wp-content/uploads/2025/03/Poster-Bijen-tentoonstelling.jpg

Over de locatie Princenhaags museum

Het bewaren en documenteren van het culturele erfgoed van Princenhage door o.a. tentoonstellingen te organiseren voor (oud-)bewoners en belangstellenden.

Meer informatie over Princenhaags museum