De legende van Sint Hubertus, Patroonheilige van de jacht en hubkes
Huibrecht (656-727) was de zoon van hertog Bertrand van Aquitanië. Zoals veel edelen van zijn tijd was hij verslaafd aan de jacht. Nadat zijn vrouw tijdens de geboorte van hun eerste zoon was gestorven, trok Huibrecht zich in 683 terug in de bossen van de Ardennen. Zelfs op Goede Vrijdag, terwijl de vrome mensjes in de kerk zaten, ging hij door met jagen. Op die ochtend stond hij plotst oog in oog met een groot hert. Direct zette hij de achtervolging in. Op het moment dat hij het wilde neerschieten, keerde het hert zich om. Tussen zijn gewei verscheen een crucifix, terwijl een stem uit het niets Huibrecht opdroeg in de leer te gaan bij Lambertus van Maastricht. Hij gehoorzaamde de stem. In 717 volgde hij Lambertus op als bisschop.
Sint Hubertus streed o.a. tegen de heidense gebruiken zoals het jaarlijks offeren van de eerste jachtbuit aan Diana, de Romeinse maangodin van de jacht (die overigens volgens de klassieke verhalen ook iets met hertjes heeft). En, omdat hij een man van hondsdolheid had genezen, werd hij aangeroepen tegen deze ziekte.
Nog elk jaar wordt in West-Brabant op zijn naamdag (3 november) hubkes gebakken en gewijd. Dit vierkant broodje met een kruisje erop wordt gebakken mét of zonder krentjes, of anijs. Volgens de overlevering biedt het bescherming tegen hondsdolheid en andere kwalen.
Meer informatie over de gezegende Princenhaagse hubkes
De Hubkes zijn verkrijgbaar bij