Logo Beleef Princenhage

Princenhage 825 jaar

De viering van 825 jaar Princenhage start op 1 juli 2023 met het overhandigen van een vlag aan Jeroen Bruijns door Rini van der Linden en Margot van Es.

Meer informatie

overhandiging vlag door Rini van der Linden en Margot van Es aan wethouder Jeroen Bruijns

Groot feest in Princenhage, Breda

Start viering 825 jaar Princenhage op 1 juli 2023

De viering van 825 jaar Princenhage start op zaterdag 1 juli 2023 met het overhandigen van een speciaal ontworpen vlag aan Jeroen Bruijns (Bredase wethouder Buitenruimte en Regio) door Rini van der Linden (Stichting Princenhage, Dorp in Breda) en Margot van Es (Ondernemersvereniging Princenhage).

overhandiging vlag door Rini van der Linden en Margot van Es aan wethouder Jeroen Bruijns

Tijdens deze happening brengen Ploege-nootjes voor de eerste keer de speciaal geschreven Ode aan 825 jaar Princenhage ten gehore.

Het Klokkenluiders Gilde Breda luidt handmatig de klokken van de St. Martinuskerk om zo de feestmaanden in gang zetten.

Limoncello 825 jaar Princenhage

twee flessen limoncello met een etiket waarop staat 825 jaar Princenhage

Tevens presenteert Frank Koreman een special edition van Koreman’s een special edition gemaakt van zijn Limoncello. Deze is in Princenhage te koop bij La Barrique en Gusto di Pol.

Vlaggen en raamstickers 825 jaar Princenhage

De dorpskern van Princenhage zal versierd zijn deze vlaggen en raamstickers.

Raamsticker met de tekst 'Wij zijn jarig' bij Louvelee

Het logo van 825 jaar Princenhage heeft drie varianten:

  • Een met groen accent, omdat groen en wit de kleuren van ons dorp zijn.
  • Een met een rood accent. Een verwijzing naar het rood in de wapens van de Hertog van Brabant en de Heer van Breda. De Hertog van Brabant leende Hage aan de Heer van Breda.
  • En een met een oranje accent omdat de titel Heer van Breda (en ook Heer van Princenhage) bij vererving over is gegaan op onze huidige koning. 

Donderdag 31 augustus 2023 • het grote verjaardagsfeest

Op donderdag 31 augustus 2023 is het grote verjaardagsfeest. Op die dag vindt voor de schoolgaande jeugd Heel Princenhage Bakt plaats op de Dorpsweide (achter Dreef 8).

taart met tekst Heel Princenhage Bakt 2024

In de avond vanaf 19.00 uur kunnen bewoners van Princenhage op het terras van het Roode Hert op de Haagsemarkt taart komen eten. Er wordt een drankje aangeboden en er is live muziek van Trio Fakir (Gipsyjazz).

Vermelding van Princenhage in de archieven

Mieke Rijkers van Stadsarchief Breda ontdekte dat in een Cartularium de naam Hage, Haga, Haghe of Vulgenhage (Wilgen) voorkwam. Dit Cartularium (meestal een middeleeuws register waarin akten en oorkonden werden opgeschreven) wordt bewaard in het Rijksarchief van Brussel. Daar waar meerdere stukken van de Hertog van Brabant terecht zijn gekomen. De pagina’s met de vermelding zijn voor het museum ingescand en worden tijdens de feestelijkheden en later in het jaar in het Princenhaags museum te bekijken.

Initiefnemers en organisatoren 825 jaar Princenhage

825 jaar Princenhage is een initiatief van de Stichting Princenhage Dorp in Breda in samenwerking met