Logo Beleef Princenhage

Tien woningen in Princenhage ‘doorgeblazen’

Een comfortabel en energiezuinig huis

Wie wil niet een comfortabel en energiezuinig huis? Energie A16 helpt samen met Duurzaam Dorp Princenhage en de gemeente Breda huiseigenaren om hun woning te verbeteren. Afgelopen weken zijn de eerste tien woningen in Princenhage onderzocht.

Lek als een mandje

Derk Hueting (Energie A16) heeft bij deze woningen een blowerdoortest uitgevoerd. Met een grote ventilator werd de lucht uit het huis gezogen en kwamen alle gaten en kieren aan het licht. De resultaten van de onderzoeken zijn altijd verrassend. Sommige huizen blijken zo lek als een mandje en verliezen in de winter veel warmte via kieren en gaten. Andere woningen zijn zo kierdicht dat er extra geventileerd moet worden omdat er anders schimmel op de muren komt te staan. En tot slot zijn er prima geïsoleerde en geventileerde woningen, die praktisch klaar zijn voor een verwarming zonder aardgas.

Klussenlijst en stappenplan

De deelnemers kregen een uitgebreid rapport, compleet met een klussenlijst en stappenplan om de woning energiezuiniger te maken. Zo kunnen ze direct aan de slag om hun energieverbruik te verminderen.

Het onderzoek in Princenhage wordt betaald uit een Europese subsidie en door de gemeente Breda. De resultaten worden verwerkt in een aanpak waarmee Bredase woningeigenaren de komende jaren geholpen kunnen worden.

Oproep om woning onderzoeken heeft resultaat opgeleverd

Er is zo’n stormloop geweest op het bericht dat er nog enkele plekken over waren om je woning te laten onderzoeken op duurzaamheid. De oproep heeft 10 nieuwe aanmeldingen opgeleverd en we zitten nu op het maximum aantal mensen dat we kunnen begeleiden. Hartstikke mooi!

Man zit naast een ventilator en toets iets in op een apparaat dat verbonden is met de ventilator.
Derk Hueting meet de kierdichtheid van een woning.