Logo Beleef Princenhage

Gemeente Breda maakt werk van toegankelijkheid

Dagvoorzitter Joep Schreuder en Wethouder Jeroen Bruijns
Wethouder en gastheer Jeroen Bruijns verricht de officiële opening

In 2016 zette de gemeente Breda toegankelijkheid op de agenda met een inspiratiemoment. Het leidde tot een toegankelijkheidsagenda 2016-2030. In 2030 wil Breda volledig drempelvrij zijn, in alle opzichten. Op dinsdag 26 september vierde Breda ‘de helft’, met een inspiratie-event over toegankelijkheid in de Grote Kerk. Het werd een lange, onvergetelijke dag, met veel inspiratie om nieuwe stappen te zetten om de doelen te bereiken.

Betrokkenen doen inspiratie op in de Grote Kerk

Dagvoorzitter Joep Schreuder

Jeroen Bruijns, coördinerend wethouder toegankelijkheid, gaf bij de opening een kernachtige samenvatting: “Het belangrijkste is dat iedereen mee kan doen. Dat gaat veel verder dan drempels. Denk ook aan digitale toegankelijkheid. In 2019 kregen we de Acces City Award bij wijze van aanmoediging. Vandaag staan we voor de vraag: hoe gaan we verder de komende zeven jaar? Over zeven jaar moet zichtbaar zijn in de stad dat iedereen mee kan doen.”

Wilbert Willems, de voorzitter van het Platform Breda voor iedereen, sprak de aanwezigen in de kerk toe via een beeldverbinding met Kroatië. “Ons platform zet zich in voor een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak. Dat doen we met de vier O’s: overheid, onderwijs, ondernemers en organisaties. Nederland zelf loopt inderdaad achter maar voor Nederlandse begrippen doen we het in Breda best goed. Wij hebben samen met het bedrijfsleven en de horeca diverse zaken goed opgepakt. We hebben zes speerpunten. Zoals toerisme. Er zijn bijvoorbeeld te weinig hotelkamers voor mensen met een beperking. Dat is lastig met het oog op de Special Olympics in 2024. Dat is een minpunt voor een gastvrije stad. Ook moet je in elke winkel goed geholpen kunnen worden. De gemeente moet nóg beter kijken naar voorzieningen in wijken en dorpen, dat is onderhoud van de stad”, aldus Wilbert Willems.

Hij adviseerde om zelf eens een dagje als beperkende te gaan rondlopen, met een blindengeleidestok in je eigen omgeving: “Je komt dan zelf de belemmeringen tegen. Dat draagt bij aan bewustwording”. Willems besloot met een toezegging. “We maken een concreet werkplan met activiteiten voor de komende zeven jaar. aan goede voornemens heb je niet zoveel.”

Organisator Platform Breda

Een grote opdracht, beaamde Wouter Schelvis, organisator en vice-voorzitter van het Platform Breda voor iedereen. “We hebben in Nederland een air van dat we het goed voor elkaar hebben. Maar in Europa staan we als land op de 24e plaats van de 28. Vijftien kilometer verder, in Vlaanderen, zijn de zaken veel beter geregeld, onder andere door betere regels. Ik hoop dat straks meer mensen een toegankelijkheidsbril op hebben, vooral de mensen in het Stadskantoor”, aldus Schelvis. Tot slot waren er vijf interessante workshops waar iedereen zijn vragen konden neerleggen.

Meer informatie over de Beter Bereikbaar Applicatie (BBA)

Platform Breda voor iedereen