Logo Beleef Princenhage

Het Bredase meisje en een Poolse jongen

Dubbelportret van Tiny Vos, een Bredaas meisje, en een Poolse bevrijder. Meer dan 300 meisjes in Breda een omstreken zijn met een Poolse bevrijder getrouwd.

Meer informatie

Foto van een Bredaas Meisje en een Poolse soldaat

Lezing

Vanwege het grote succes van vorig jaar, organiseren we deze lezing dit jaar nog een keer!

Tijdens deze thema-avond op 23 april 2024 dinsdag wordt een dubbelportret gepresenteerd van zomaar een Bredaas meisje en een Poolse bevrijder. Er waren meer dan 300 meisjes in Breda en omstreken die met een Poolse bevrijder getrouwd zijn.

Tiny Vos heeft haar levensverhaal kort voor haar overlijden opgeschreven. Het is een boeiend verhaal waarin na de vooroorlogse periode, ook de vlucht, de oorlogsjaren en de bevrijding door de Polen wordt beschreven. Haar zoon, Roel Noga, heeft hier een filmportret van gemaakt, dat samen met het indrukwekkende verhaal van zijn vader, een bevrijder, wordt vertoond.

Hierbij worden de dilemma’s waar de Poolse veelal jonge mannen voor kwamen te staan, gepresenteerd in het licht van het historisch perspectief. Onder andere het ‘waarom’ deze jongens en mannen niet meer terug konden naar Polen komt aan de orde.

De avond is aan te raden voor Bredanaars en overige belangstellenden, maar vooral ook voor de inmiddels vele nazaten van de achtergebleven Poolse bevrijders. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, hebben immers allemaal (groot)ouders met vergelijkbare unieke verhalen.

Tickets € 5,-

Over de locatie Maczek Memorial Breda

Het Maczek Memorial Breda vertelt het verhaal van de inzet van de Poolse strijders in de Tweede Wereldoorlog voor het bevrijden van grote delen van Nederland.

Meer informatie over Maczek Memorial Breda